Türkiye, 3 aydır sellere maruz kalan Pakistan’a, insani yardım köprüsü ile destek ulaştırmaya devam ediyor. Ülkedeki farklı eyaletlerde, AFAD Aile Çadırlarından oluşan AFAD Çadır Kentleri kuruldu. Çadırların ve yardımların önemli kısmı, selden en çok etkilenen Sindh eyaletine gidiyor. AFAD koordinasyonunda 12 insani yardım uçağı ve 4 İyilik Treni seferinin gönderildiği Pakistan’a, 5. ve 6. tren seferleri de yola çıkıyor. Türkiye, AFAD koordinasyonunda Pakistan’a, toplam 50 bin çadır ve 500 bin gıda ile temizlik malzemesi ulaştırmayı hedefliyor.
Bu yıl, 30 yıllık ortalama Muson yağışlarının 5-6 katını alan Pakistan, sellerle mücadele ediyor. Bu nedenle Türkiye, Pakistan’ın yanında durarak çok büyük bir insani operasyon başlattı. Pakistan’a yardım köprüsü kurdu. AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen’in yönettiği AFAD İnsani Yardım Ekibi ve koordinasyonundaki toplam 22 kişilik Türkiye Ekibi de sel bölgelerinde çalışıyor. AFAD koordinasyonundaki Türkiye Ekibi, yaklaşık 569 bin evin yıkıldığı ülkede, yardımları dağıtıyor ve çadır kurulumu yapıyor. AFAD Çadır Kentleri, şimdiye kadar Sindh eyaletinin Hyat Khaskheli, Mirpurkhas ve Near Khoski kentleri ile Belucistan eylaetinin DerAllahyar kentinde kuruldu. 635 bin civarında afetzedenin çadırlarda barındığı ülkede, yeni bölgelerde çadırlar kurulmaya devam ediyor.
5. ve 6. İyilik Trenleri Pakistan İçin Hazırlanıyor
Türkiye, Pakistanlı afetzedelerin insani ihtiyaçlarını karşılamak için AFAD koordinasyonunda hareket ediyor. Pakistan’a, 28 Ağustos’ta kalkan ilk uçakla başlayan yardımlar, 12 uçak ve 4 tren seferinde 104 yük vagonuna ulaştı. 5. trenin Mersin’den yola çıkmak üzere hazır olduğu yardımlarda, 6. tren de Van’dan sevk edilecek. AFAD öncülüğünde 22 sivil toplum kuruluşunun hazırladığı yardımların ulaştırılmasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve TCDD Taşımacılık A.Ş. önemli rol üstleniyor.
Ulaşım Sağlanması İçin 50 Motorlu Bot Gönderildi
Pakistan’da sularının çekilmesinin 3-6 ayı bulabileceği değerlendirilen bazı sel bölgelerinde ulaşım, botlarla sağlanıyor. Bu nedenle Türkiye’nin yardımları arasında motorlu botlar da bulunuyor. Bugüne kadar Türkiye, Pakistan’a, 20.280 aile tipi çadır, 92.930 gıda kolisi, 38.796 adet battaniye, yatak ve yastık, 5.040 mutfak seti 13.942 giyim malzemesi ve halı, 586.572 tıbbi malzeme ve 50 motorlu bot gönderdi.
İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanları Pakistan’daydı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Pakistan için başlatılan süreç, bakanların bölgeye gitmesiyle ivme kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve STK temsilcileri, afet bölgelerini ziyaret etti. Tespit edilen ihtiyaçlar doğrultusunda insani yardımlar hızlandırıldı.
Faydalı Bilgi: Pakistan’daki Sel Afetinde Yaşananlar
14 Haziran’dan bu yana devam eden şiddetli muson yağışları, ülkede sel afetlerine neden oldu. Hükümet, Pakistan’daki 160 bölgenin 72’sini afet bölgesi ilan ederken ülkenin 3’te birinin selden etkilendiği belirtiliyor. Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA) verilerine göre sellerde, 1400’den fazla kişi hayatını kaybetti, 12 bin 728 kişi yaralandı. Sel felaketi sebebiyle yaşamını yitirenlerin 499’unu çocuklar, 280’ini kadınlar oluşturdu.
Ülke genelinde 6 bin 674 kilometre yol zarar görürken 269 köprü yıkıldı. Ülke genelinde sellerden etkilenenlerin sayısı, 33 milyon 46 bin 329 oldu. 51 bin 275 kişinin selden kurtarılırken 498 bin 442 kişi ise güvenli bölgelere sevk edildi. Seller sebebiyle 1 milyon 743 bin 345 ev hasara uğradı, bunlardan 568 bin 817’si tamamen yıkıldı. Öte yandan yağışlar sebebiyle 750 bin 223 çiftlik hayvanı telef oldu. Ülke genelinde sellerden etkilenenlerin sayısı 33 milyon 46 bin 329 olarak aktarılırken kurulan çadır kamplarına 663 bin 869 kişi sığındı. Ülkenin en büyük tatlı su gölü Manchar’ın taşması sonrası çok sayıda şehirde daha sel etkili oldu.