ManşetNezaket BEYOĞLU

2023 Yılında Konut Satışlarında Ekspertiz Zorunluluğu

Konut alım-satımlarında satış bedellerinin rayiç bedel üzerinden gösterilmesi yüzünden kaynaklanan vergi kaçırmaların önüne geçmek amaçlı yeni uygulama yayımlandı.

4.9
(101)

25 Ekim 2022 tarih 31994 Sayılı Mükerrer Resmi Gazete’ de;

6294 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ekli “2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı” nın onaylanmasına karar verilmiştir.” kararı yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu karara göre;

“1. Web Tapu Uygulamasıyla oluşturulan değerleme raporları ve alım-satım vb. işlemlerden elde edilen değerler ile SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilen değerleme kuruluşları ve değerleme lisansı sahibi değerleme uzmanlarınca düzenlenen değerleme raporlarının değer ve değere etki eden öznitelik verilerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Değer Bilgi Merkezine elektronik olarak anlık gönderilmesi sağlanacaktır.” şeklinde belirtilmiştir.

Evini satmak isteyen vatandaşlar wep tapu uygulaması üzerinden başvurarak değerleme uzmanı isteyecek ve ekspertiz talebinde bulunacaklar. Ekspertiz işlemi hem tapu kadastro müdürlükleri hem de özel sektör tarafından yapılabilecektir. Gayrimenkulün gerçek piyasa değeri, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yetkilendirilen şirket ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırlayacağı rapor ile belirlendikten sonra ortalama iki gün içinde bitecek olan değer tespitinin ardından satıcı, müşteriyi bulduğunda satış işlemi için beklemeyecektir. Hazırlanan bu gayrimenkul değerleme (ekspertiz) raporu bir yıl boyunca geçerli olacaktır.

2023 yılında ev alan veya satan kişiler kredi kullansa da, kullanmasa da; bu karara göre tapuda eksper değeri ne çıkarsa o değer üzerinden alım-satım vergisini ödemek zorunda kalacaklardır. Bu duruma göre örneğin; eksper değeri 1.000.000 TL olarak değerlendirildi. Bu eksper değeri, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Değer Bilgi Merkezine” elektronik olarak anlık gönderilecek, alım-satım tapu harcı bir taraf için %2 üzerinden hesaplanacak ve 20.000 TL olarak ödenmesi gerekecektir.

Bu uygulama ile değerinin altında bedel göstererek konut alım-satımı ile vergi kaçırmanın önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

4.9

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu