İş

İşyerinde ruh sağlığı endişeleri için çağrı yapıldı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışan nüfustaki ruh sağlığı endişelerini gidermek için somut eylem çağrısında bulundu.

5
(93)

Küresel ekonomiye yaklaşık bir trilyon ABD dolarına mal olan depresyon ve kaygı nedeniyle yılda yaklaşık 12 milyar iş günü kaybediliyor. WHO tarafından bu konuyu ele almayı amaçlayan iki yeni yayın yayınlandı.

WHO’nun işyerinde ruh sağlığına ilişkin küresel yönergeleri, ağır iş yükleri, olumsuz davranışlar ve işyerinde sıkıntı yaratan diğer faktörler gibi ruh sağlığına yönelik risklerin üstesinden gelmek için eylemler öneriyor. WHO, stresli çalışma ortamlarını önlemek ve sıkıntı içindeki işçilere yanıt vermek ve kapasitelerini geliştirmek için ilk kez yönetici eğitimini öneriyor.

WHO’nun dünya ruh sağlığı raporu Haziran 2022’de yayınlanan, 2019’da zihinsel bozukluk yaşayan bir milyar insandan, çalışma çağındaki yetişkinlerin yüzde 15’inin zihinsel bir bozukluk yaşadığını gösterdi. İş, ayrımcılık ve eşitsizlik de dahil olmak üzere ruh sağlığını olumsuz etkileyen daha geniş toplumsal sorunları artırıyor. Zorbalık ve psikolojik şiddet (‘mobbing’ olarak da bilinir), ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olan işyeri tacizinin temel şikayetleri. Yine de zihinsel sağlığı tartışmak veya açıklamak, küresel olarak iş ortamlarında bir tabu olmaya devam ediyor.

Kılavuzlar ayrıca ruh sağlığı sorunları olan işçilerin ihtiyaçlarını karşılamanın daha iyi yollarını öneriyor. İşe dönüşlerini destekleyen müdahaleler ve ağır ruh sağlığı sorunları olanlar için ücretli istihdama girişi kolaylaştıran müdahaleler sağlanıyor. Daha da önemlisi, kılavuzlar sağlık, insani yardım ve acil durum çalışanlarının korunmasını amaçlayan müdahaleleri açıklıyor.

WHO Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Çalışmanın zihinsel sağlığımız üzerindeki zararlı etkilerine odaklanmanın zamanı geldi. Bireyin esenliği, harekete geçmek için yeterli bir nedendir, ancak zayıf zihinsel sağlık, bir kişinin performansı ve üretkenliği üzerinde zayıflatıcı bir etkiye de sahip olabilir. Bu yeni yönergeler, olumsuz çalışma durumlarını ve kültürleri önlemeye yardımcı olabilir ve çalışan insanlar için çok ihtiyaç duyulan zihinsel sağlık korumasını ve desteğini sağlayabilir.”

Ayrı bir WHO/ILO politika özeti kamu ve özel sektörde hükümetler, işverenler ve işçiler ve onların kuruluşları için pratik stratejiler açısından WHO yönergelerini açıklıyor. Amaç, ruh sağlığı risklerinin önlenmesini desteklemek, işyerinde ruh sağlığını korumak ve geliştirmek ve ruh sağlığı sorunları olanları iş dünyasına katılabilmeleri ve gelişebilmeleri için desteklemek. Yatırım ve liderlik, stratejilerin uygulanması için kritik olacağı belirtiliyor.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, şu şekilde konuştu:

“İnsanlar hayatlarının büyük bir bölümünü işte geçirdiklerinden, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı kritik önem taşıyor. İş yerinde ruh sağlığı çevresinde bir önleme kültürü oluşturmak, damgalanmayı ve sosyal dışlanmayı durdurmak için çalışma ortamını yeniden şekillendirmek ve zihinsel sağlık sorunları olan çalışanların kendilerini güvende ve desteklenmiş hissetmelerini sağlamak için yatırım yapmamız gerekiyor.”

ILO İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi (No. 155) ve Tavsiye (No. 164) işçilerin sağlık ve güvenliğini korumak için yasal bir çerçeve sağlıyor. Ancak, WHO Ruh Sağlığı Atlası ülkelerin sadece yüzde 35’inin işle ilgili ruh sağlığını geliştirme ve önlemeye yönelik ulusal programları olduğunu bildirdi.

COVID-19, dünya çapında genel anksiyete ve depresyonda yüzde 25’lik bir artışı tetikledi, hükümetlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisine ne kadar hazırlıksız olduklarını ve kronik bir küresel ruh sağlığı kaynakları kıtlığını ortaya çıkardığını ortaya koydu. 2020’de dünya çapındaki hükümetler, düşük-orta gelirli ülkeler yüzde birden daha az yatırım yaparken, sağlık bütçelerinin ortalama yüzde ikisini ruh sağlığına harcadı.

Sara ÖZDEM

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

5

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu