TeknolojiTürkiye

5G ile Türkiye’de neler değişecek? İşte rakamlar

İtalya'nın 5G teknolojisine geçiş sürecini anlatan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel, Türkiye'de nelerin değişeceğini anlattı.

5
(34)

G teknolojisi için ülkemizdeki altyapı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, dünya genelinde 5G teknolojisine geçiş yapan bölgelerin sayısı hızla artıyor. İtalya ülke genelinde 5G hizmetini aktif hale getirerek adını bu bölgeler arasına yazdırmayı başardı. Peki bu teknoloji ile şehirde neler değişti? Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel, İtalya’nın 5G’ye geçis sürecini ve sonrasını anlattı.

İtalya’da 5G teknolojisinin ihalesi Ekim 2018’de yapıldı ve bir yıldan kısa bir süre sonra Haziran 2019’da 5G’ye geçiş tamamlandı. 5G’nin kullanıcılar tarafından çok hızlı bir şekilde benimsendiğini belirten Vodafone sadece teknolojik açıdan değil, ekonomik ve sosyal açıdan da pek çok fırsatı beraberinde getirdiğini vurguluyor.

İtalya’daki Vodafone 5G Deneyim Merkezi’nde sergilenen teknolojiler şu şekilde;

  • Ameliyatlarda cerrahlar ile uzaktaki uzmanların birlikte çalışmasını sağlayan işbirliği platformu ve bağlantılı, akıllı Karma Gerçeklik gözlükleri kullanılıyor.
  • Ameliyat sırasında cerrahlara Yapay Zekâ ile destek sunuluyor.
  • Hastaya özel oluşturulan ve Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle görüntülenen üç boyutlu model üzerinden cerrahlar ve uzmanlar arasında gerçek zamanlı etkileşim sağlanıyor.
  • Ameliyathaneden başlayarak uzakta bulunan uzmana kadar iletilen tüm sinyaller canlı görüntülenerek cerrahla işbirliği artırılıyor.
  • Sensörlerle donatılmış giyilebilir akıllı cihazlara dayalı çözüm Vodafone’un 5G ağına bağlandığında, bir sporcunun antrenman sırasında ona rehberlik etmesi için fizyolojik parametreleri ve hareketlerini gerçek zamanlı olarak algılıyor, performansı hakkında sporcuya anında geri bildirimde bulunabiliyor.
  • Tüm bunlar, çok sayıda bağlantılı sensörden sayısız fizyolojik ve biyomekanik verinin sürekli ve güvenilir bir şekilde iletilmesini sağlayan 5G sayesinde mümkün oluyor. 
  • Ayrıca çözüm, 5G’nin sağladığı düşük gecikme süresi sayesinde, doğrudan sporculara titreşimli ve sesli geri bildirimlerde bulunarak antrenman sırasında performansın iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
  • Öğretmen ve öğrencilere sunulan Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik teknolojilerinin sağladığı artan etkileşim ve derinleşme sayesinde “zenginleşmiş” öğrenme deneyimi mümkün oluyor.
  • Karma Gerçeklikle üç boyutlu öğrenme sağlanıyor.
  • Eğitimlere yeni bir canlandırma yöntemi kazandırılıyor.

Vodafone, Türkiye için 5G çalışmasını yayınladı

Vodafone tarafından Deloitte işbirliğiyle hazırlanan “Yeni Nesil Bağlantının Gücü: 5G Teknolojisinin Türkiye İçin Ekonomik ve Sosyal Faydaları” adlı çalışma teknolojinin ülkemize katacağı artıları göz önüne serdi.

Operatörlerin 5G ihalesinin ardından 5 yıllık süreçte yapacağı yatırım ve hizmet harcamaları sonucu oluşacak GSYH etkisi 21 milyar TL olacak ve 25 bin kişilik ek istihdam sağlanacak.

Türkiye’de 5G teknolojileri ile sağlanan üretkenlik ve ekonomik aktivite artışı ile 15 yıllık teknolojik döngüde 1 trilyon TL’nin üzerinde gelir artışı oluşacağı tahmin ediliyor.

Çeşitli sektörlerde yaşanacak bu gelir artışı ile ülkemiz GSYİH’sinde 479 milyar TL’lik artışgerçekleşmesibekleniyor.

5G’den en çok faydalanacak sektörler üretim, toptan ticaret ve perakende, ulaşım ve depolama, bilgi ve iletişim olacak. 

Bu sektörlerde gerçekleşecek gelir artışlarının toplam etkinin yüzde %70’inden fazlasına denk geleceği öngörülüyor.

5G altyapı kurulumunun gecikmesi potansiyel ekonomik faydaların da gecikmesine ve ertelenmeden kaynaklı fırsat maliyetinin ortaya çıkmasına yol açıyor. 

5G’nin 1 yıl gecikmesi 120 milyar TL’lik ekonomik faydadan mahrum kalmak anlamına geliyor.

Bu sonuçlar gösteriyor ki 5G’nin ülkemizde bir an önce hayata geçirilerek, özellikle sektörlerde yaratacağı verimlilik artışı ile ekonomik büyümeye katkısından faydalanmak gerekiyor.

Mehmet Ali Ertunç

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

5

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu