Otomasyon, Lojistik Sektörünü Nasıl Değiştirecek?
Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, hepsinin uyum içinde çalışması gereken karmaşık bir süreçler ağıdır. Otomasyon avantajlar sunacak.
Teknolojik gelişmeler, sayısız endüstriyel sektör aracılığıyla süreçleri iyileştiriyor. Lojistik sektörü, otomasyon yoluyla en hızlı iyileştirmeleri ve vaatleri görenler arasında olabilir.
Lojistik Endüstrisi Neden Otomatikleşiyor?
Lojistik sektörünün neden otomasyona geçtiği sorusunun kısa cevabı, zorunlu olduğu içindir. Çevrimiçi alışverişteki büyük artış, talebi artırıyor ve hızlı teslimat için beklentileri artırıyor. Son on yılda, çevrimiçi satın almalar yılda yüzde 15 arttı. Bu üstel büyümenin 2020’ler boyunca devam etmesini bekleyebilir.
E-ticaret talepleri arttıkça, kamyon ve lojistik şirketleri performans taleplerini otomasyon yoluyla karşılamaya çalışıyor.
Otomasyonun çözebileceği bir başka zorluk da işçi sıkıntısıdır. Otonom araçlar ve depo otomasyon teknolojisi uygulandıktan sonra daha az kamyon sürücüsü ve depo çalışanına ihtiyaç duyulacak.
Otomasyonun Lojistiği Değiştirme Yolları
Teknolojiyi ve otomasyonu benimseyen kamyon ve lojistik şirketleri zamandan ve genel masraflardan tasarruf edecek. Lojistikte otomasyon yöntemleri şunları içerir:
B2B2C
Bu “işletmeden işletmeye tüketiciye” teorisi, yolun her adımında otomasyon tarafından desteklenmektedir. Müşteriler, teslim alma ve teslimat konusunda bilgilendirilen lojistik şirketlerine sahip işletmelere e-ticaret yoluyla sipariş verir.
Lojistik şirketleri, üreticiler ile ürünlerinin tüketicileri arasındaki bağlantıdır. Otomasyon, daha yüksek verimlilik ve daha hızlı, daha doğru hizmet ve teslimat için tüketicilerden gelen otomatik siparişlerden veri yönetimine ve depo otomasyonuna kadar üç varlığı birbirine bağlar.
Veri Yakalama Yazılımı
Tedarik zincirinin her adımını bir dizi belge takip eder. Veri yakalama yazılımı, veri girişini daha hızlı ve doğru bir şekilde dijitalleştirir ve yapar.
Bulut tabanlı veri yönetimi yazılımı, lojistik şirketlerinin verimliliğine katkıda bulunur ve tedarik zinciri boyunca lojistik yönetiminin yanı sıra faturalama ve faturalandırmayı da hızlandırır.
Stok Kontrol Sistemleri
Bir envanter kontrol sistemi, envanter yönetimini basitleştirerek satın alma ve teslim alma, nakliye, izleme ve yeniden sıralama işlemlerini gerçekleştirir. Envanter kontrol sistemleri günün her saatinde çalışır ve asla tatil yapmaz.
Bu sistemler boşa harcanan zamanı ve alanı azaltır, alımları ve teslimatları takip eder ve raporlar ve depodaki stokları takip eder. Yalın tedarik zinciri yönetimi, envanter kontrol otomasyonu ile daha da yalındır.
Otomatik Planlama
Birkaç lojistik şirketi, yükleri programlamak için hala kalem ve kağıt kullanıyor. Planlı otomasyon, sevkiyat görevlilerine ve kamyonculara aynı bilgileri sağlar ve lojistik süreci boyunca şirketleri araçlarına bağlar.
Otomatik zamanlama daha verimlidir ve kamyoncular boş kamyonları hedef merkezlerine geri götürdüklerinde daha az ölü kilometre yol açar.
Filo yönetimi
Bir kamyon filosunu yönetmek, bunların bakımı, dokümantasyonu ve daha fazlası, daha fazla verimlilik için otomasyon için olgunlaşmıştır. Servis bakımını sağlamak için parçalar, lastikler ve yakıt teslimatları, dokümantasyon ve federal kamyon taşımacılığı yönetmeliklerine uygunluk gibi otomasyon sürecinin bir parçasıdır.
Verimlilik Bulma
ABD’de yük hareketi yılda yaklaşık 800 milyar doları buluyor, bu nedenle zaman ve kaynakların en iyi şekilde nasıl kullanılacağını bulmak lojistik şirketleri ve hizmet ettikleri işletmeler için değerli. Malların sevkiyatındaki verimlilikler de daha az karbon emisyonuyla sonuçlanır . ABD’de kamyonların yaklaşık yüzde 35’i boş seyahat ediyor, ancak veriler ve otomasyon bunu değiştirebilir.
Lojistik teknolojisi şirketlerinden bazıları ücretsiz yükleme panoları bile sağlıyor ve yoldaki her kilometreden en iyi şekilde yararlanmaları için kamyonların yönlendirilmesine yardımcı oluyor. Binlerce sürücü, çıkmaza girmenin yollarını bulan çok büyük bir çevresel ve finansal etkiye sahip olabilir.
Tahmine Dayalı Analitik
Verilerin incelenmesi, lojistik şirketlerinin kalıpları ve eğilimleri görmesine yardımcı olabilir. Tahmine dayalı analitik, lojistik verilerini analiz etmek ve karlılığı en üst düzeye çıkarmak için talep, fiyatlandırma, envanter seviyeleri ve sevkiyat sıklığı için tahminler üretmek için karmaşık matematiksel algoritmalar kullanır.
Lojistik şirketleri, personellerini bunları karşılayacak şekilde ayarlayarak davranış ve ihtiyaçları tahmin edebilir. Tatil sezonu gibi en yoğun talep zamanlarında tahmine dayalı veriler çok önemlidir.
Depo Otomasyonu
Malların yüklenmesi ve boşaltılması eskiden çok adam saati gerektiriyordu, ancak depo otomasyon teknolojilerinde bu mümkün değildi. Otomatik yönlendirmeli araçlar, kasaları ve paletleri hareket ettirebilir ve forkliftler, manuel kullanımın yanı sıra otonom kullanım için tasarlanmaktadır.
Amazon’un Kiva robotları, e-ticaret müşterilerine nakliye için raflardaki ürünleri toplama istasyonlarına taşıyabilir. Konveyör bantlar ayrıca ürünleri bir depo boyunca bekleyen kamyonlara taşıyabilir. Bu teknoloji, lojistik şirketlerine milyonlarca dolara mal olabilir, ancak daha düşük genel masraflar ve daha yüksek nakliye hızları ile amorti edecekler.
AI Destekli Kamyonlar
Uzun yol taşımacılığının kendi kendini süren kamyon filoları tarafından yapılacağı gün yaklaşıyor. Otomasyon, yapay zeka ve lojistikte kilit oyuncular olan Tesla, Daimler ve Aurora gibi şirketler, otonom kamyon teknolojileri üzerinde çalışıyor.
Uber Freight’ın modelinde, malları depolardan otoyola ve hedef depodan tüketicilere, otoyol milleri ile otonom kamyonların kullandığı merkezlere ve merkezlerden tüketicilere taşıyan insan sürücüleri var.
Otobanı kendi kendini süren kamyonlarla paylaşmayı düşünmek rahatsız edici olsa da, kendi kendine giden kamyonlar insan sürücüler gibi dinlenmeye ihtiyaç duymadığından, teknoloji güvenlik, ekonomi ve üretkenlikte bir artış vaat ediyor.
Lojistik Otomasyon İşleri Maliyetlendirecek mi?
Lojistik endüstrisindeki otomasyon, en monoton ve fiziksel olarak zorlu işlerin bazılarının yerini alacak, ancak yine de insanlar için lojistik pozisyonlar olacak. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, ABD işgücünün yaklaşık yüzde 3’ünün depolarda çalıştığını bildiriyor. Makinelerle işbirliği ve makine bakımı gerekeceğinden, otomasyondan sonra tüm işler gereksiz olmayacaktır.
En olası sonuç, işçilerin daha fazla teknolojik beceri gerektiren işlere kaymasıyla ilk başta karışıklık olacaktır.
Alt çizgi
Lojistik otomasyonu bilim kurgu değildir. Otomasyon, kamyon taşımacılığı ve lojistik endüstrisinde halihazırda iş başındadır ve önümüzdeki on yılda katlanarak artması muhtemeldir, bu da hızlı e-ticaret teslimatlarını mümkün kılar.
Tedarik zincirindeki otomasyon artık e-ticaret siparişleri ve otomatik yeniden stoklama ile başlıyor. Üreticiler, ürünleri gitmeleri gereken yere göndermeleri için ihtiyaçlarını lojistik şirketlerine iletebilir ve lojistik şirketleri, zorlu depo çalışmalarından planlama ve filo yönetimine kadar görevleri otomatikleştirecek teknolojiye sahiptir.
Lojistik şirketleri işgücü ihtiyaçlarında değişiklikler görebilir, ancak lojistik otomasyonunun uzun vadeli sonucu daha fazla verimlilik, doğruluk ve güvenlik olacaktır.