GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE GERÇEK/SAHTE İLANLAR
Günümüzde hemen hemen tüm reklam süreçleri ağırlıklı olarak online platformlarda yapılmaktadır. Başta sosyal medyalar olmak üzere reklam ve pazarlamasını yapabileceğimiz bir çok online platformlar da oluşmuştur.
Kişi veya kurumlar bu online platformlar aracılığıya satmak istediği ürünün reklam ve pazarlamasını rahatlıkla yapabilmekte ve çok sayıda alıcıya hitap edebilmektedir.
Gayrimenkul sektörü de sosyal medya ve online platformlarda çok aktif olarak reklam ve pazarlama yaparak milyonlarca alıcıya ulaşmaktdır. Her alanda olduğu gibi gayrimenkul dünyasındaki online reklamlarda da doğru ilanlarla karşılaştığımız gibi birçok sahte ilanlarla da maalesef karşılaşmaktayız. Bu durum da alıcıyı fazlasıyla yanıltmakta ve maddi ve manevi kayba uğratmaktadır. Bu süreç sadece alıcıyı etkilemekle kalmayıp, gayrimenkul danışmanlarını ve bu işi hakkıyla yapan tüm çalışma arkadaşlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir.
Ayrıca mülk sahipleri de bu sahte ilanlardan olumsuz yönde etkilenerek fiyat analizini doğal olarak yanlış yönde değerlendirmek durumunda kalıyor.
Peki bir gayrimenkule ait ilanın gerçek mi sahte mi olduğunu nasıl ayırt edeceğiz? Sahte bir ilanla karşılaştığımızda nasıl bir yol izleyeceğiz? Yazımızın devamında bunları inceleyeceğiz.
GAYRİMENKULLERİN ONLINE PLATFORMDAKİ REKLAM SÜRECİ
• Bir gayrimenkul danışmanı, mülk sahibi ile anlaştıktan sonra ivedilikle mülkü pazarlama çalışmalarına başlar.
• Evin yatay konumda gerçekliğe en yakın boyutlarda profesyonel olarak fotoğraflama çalışmasını yapar. • • Mülkün tüm özelliklerini çıkardıktan sonra reklam için online platforma fotoğraf/video/sanal tur vb. görseller ile bilgilerin girişini yapar.
• İlana ait açıklama bölümünde tüm bilgiler net ve anlaşılır şekilde girilir.
• Mülkün konumu doğru olarak işaretlenir.
• Gayrimenkul danışmanı ofisine ve kendine ait tüm iletişim bilgilerini paylaşır.
• En önemlisi mülke ait en doğru fiyat çalışmasıı yaparak doğru fiyat bilgisinin de girişini yapar.
• Bundan sonra artık alıcılar kendi ihtiyaçlarına uygun istediği özellikteki mülkleri inceleyerek ilgili danışmana ulaşır ve gerekli bilgilendirmeyi mülkle ilgilenen danışmandan alır.
HANGİ İLAN GERÇEK HANGİ İLAN SAHTE NASIL ANLARIZ? NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bir ilanın gerçek mi ya da sahte mi olduğu birkaç farklı kontrol ile anlaşılabilir. Öncelikle kurumsal firmalardaki ilanlara bakılarak o bölgedeki gerçek fiyatı aralığı analiz edilebilir. Kurumsal firmalardaki ilanlar incelenerek daha gerçekçi bilgiler elde edilebilir. İlanı veren şirketi aradığınızda size “o ilanın kaporası alındı, başka mülk gösterelim ama o mülkün fiyatı biraz daha yüksek” gibi şeyler söylenildiğinde bu da tamamen yanıtlmaya, kandırmaya yönelik bir yaklaşım olmaktadır.
Aynı şekilde evin fotoğrafları net değilse veya düzgün fotoğraflama yapılmamışsa, ilan açıklaması anlaşılabilir, net değilse, ilan bilgileri tam girilmemişse bunlar da ilanın sahte olması konusunda önemli işaretlerdir.
Bu tarz sahte ilanlar ile karşılaşıldığında mutlaka başta ilan verilen online platfom olmak üzere ilgili kurumlara bilgi verilmeli ve şikayet edilmelidir. Bu tarz sahte ilanlara kişi ve kurumlara asla fırsat verilmemeli ve her daim kurumsal firmalarla çalışmaya özen gösterilmelidir.