Nezaket BEYOĞLU

Acil Durumlarda Her Telefonda Olması Gereken Uygulamalar

5
(1)

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen büyük depremde ülke olarak çok büyük bir acı yaşamaktayız. Bizler de Re/Max ailesi olarak depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza el birliği ile destek olmaktayız.

Acil durumlarda iletişim çok büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle her telefonda mutlaka telefonunuzda olması gereken uygulamaları sizler için derledik.

  1. AFAD Acil
  2. 112 Acil Yardım Butonu
  3. AKUT – Güvendeyim
  4. Bridgefy
  5. Düdüğüm
  6. Whistle
  7. BİP
  8. Life360
  9. Earthquake
  10. Lastquake
  11. Deprem Uyarılarım
  12. HeyTell

1.AFAD Acil 

AFAD Acil mobil uygulaması tek tuşla yardım alabileceğiniz bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde 112 acil çağrı merkezi ile internet üzerinden iletişim kurabilirsiniz. AFAD Acil uygulaması kısa mesaj ile gelen şifrenin girilmesi ve telefon numarasının doğrulanmasının ardından, TC kimlik numarasının girilmesi ve konum yetkisinin verilmesiyle kullanıma hazır hale geliyor. Afet anında sesli görüşme imkanı olmayanlar ise uygulama içindeki hazır mesajları kullanarak mesaj yoluyla da irtibata geçebiliyor. Ayrıca kullanıcılar en yakın toplanma alanını yol tarifi ile görebiliyor. 

2.112 Acil Yardım Butonu

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu “112 Acil Yardım Butonu” mobil uygulaması, IOS telefonunuz için özel tasarlanmış olup uygulamanın kendisi ücretsizdir. 112 Acil Yardım Butonu uygulamasını kullanarak acil durumlarda sizin ya da yakınlarınızın yaşadığı veya çevrenizde gerçekleşen acil müdahale gerektiren bir olayda acil servisi haberdar edebilir ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle, size en kısa sürede ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. 112 Acil Yardım Butonu uygulamasına T.C. Kimlik Numaranızı ve e-Nabız için oluşturduğunuz şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz.

3.AKUT – Güvendeyim

Güvendeyim; deprem, sel ya da diğer acil durumlarda sevdiklerinize güvende olduğunuzu bildirmenizi sağlar. Böylece baz istasyonları meşgul edilmez ve afetten zarar görenler kolayca cep telefonları ile arama yapabilir. Güvendeyim uygulamasını kullanabilmek için ilk olarak uygulamanın içinden ayarlar kısmına girmeniz ve en az 1 kişinin telefon numarasını kaydetmeniz gerekir. Numarayı eklediğiniz zaman, “Güvendeyim” butonu aktif hale gelir. Son olarak deprem, yangın ya da farklı bir acil durumda butona tıkladığınız takdirde eklediğiniz telefon numaralarına tahmini konumunuz ve güvende olduğunuza dair SMS gönderilir. Güvendeyim uygulamasını indirmek ve numaraları eklemek dışında internet bağlantısına ihtiyacınız yoktur. Güvende olduğunuza dair mesajın gidebilmesi için SMS hakkınızın olması gerekir.

4.Bridgefy

Bridgefy, internet erişiminiz olmadığında çalışan bir mesajlaşma uygulamasıdır. Bluetooth’u kullanarak mesaj gönderebilirsiniz. Bluetooth’unuzun anten menzili (yaklaşık 100 metre) içindeki diğer Bridgefy kullanıcılarıyla sohbet edebilmek için uygulamanın yayın sekmesini kullanarak mesaj gönderebilirsiniz. Yayın mesajlarının yakınlardaki herkes tarafından görülebilmektedir.

Bridgefy’i nasıl kullanırsınız:

1.- Bluetooth’u açın

2.- İnternet bağlantınızın olduğundan emin olarak Bridgefy’i açın (yalnızca ilk açtığınızda gereklidir)

3.- Yayın sekmesine gidin

4.- Sizden 100 metre uzaktaki kişilere mesaj gönderebilirsiniz.

Bridgefy’e kişi eklemeniz gerekmez. Uygulama, çevrenizdeki diğer Bridgefy kullanıcılarını otomatik olarak algılar ve Yayın bölümünü kullanarak sohbet etmenizi sağlar. 

5.Düdüğüm

Enkaz veya acil durumlarda düdük sesi çıkartarak konumunuzu belirlenmesine yardımcı olan bir uygulamadır. Önceden belirlediğiniz iki farklı numaraya SMS atarak ilgili kişilere konumunuzu ulaştırır. Bu SMS alan kişi uygulama üzerindeki “yardım et” ekranına sizin enlem ve boylam konum bilgilerinizi ilgili alanlara girerek 1 metreye kadar mesafenizi tespit etmeye yardımcı olur. Uygulama ilk açıldığı anda sesi en yükseğe alır, şarj bitmesin diye ekran ışığını kısar. 

6.Whistle

Bu uygulamada 3 farklı düdük özelliği vardır. Acil durumlarda “Acil SOS” düdüğü kullanılmalıdır. Yardım çağrısı acil düdük – tek dokunuşla ( SOS ), yüksek sesle düdük çalıştırabilirsiniz . Acil durumlarda çok yararlı olabilir. Yardım çağırmak için deprem veya diğer doğal afetler hayat kurtarıcı olabilir.

7.BİP

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Pass kullanıcıları; internetinden harcamadan BiP ile mesajlaşabilir, sesli ve görüntülü görüşmeler yapabilir. Yani internet paketiniz olmasa bile kesintisiz iletişime devam edebilirsiniz. 

Acil Durum Butonu:

BiP acil durum butonu, sevdiklerinize konumunuzu ve nasıl olduğunuzu tek tuşla iletmenizi sağlar. Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerde veya acil durumlarda operatör fark etmeksizin önceden belirlediğiniz yakınlarınıza kolayca ulaşabilirsiniz. Bu buton ile 112 Acil numarasına da saniyeler içerisinde ulaşmanız mümkündür.

8.Life360

Life360’ın aile ve arkadaş bulucusu, arkadaşlarınızın ve ailenizin gerçek zamanlı olarak nerede olduğunu izlemek için GPS konum verilerini kullanır. Life360’ı herkesin telefonuna yüklemeniz yeterlidir – hem iOS hem de Android ile çalışır. Her üye haritanızda benzersiz bir simge olarak görünecek, böylece sevdiklerinizin nerede olduğunu her zaman bileceksiniz. Life360 ile birbirinizi takip etmek kolay ve güvenilirdir.

9.Earthquake

Bu uygulama yaklaşan bir deprem için önceden uyarı veriyor. Earthquake, depremlerin konumlarını ekrana getirmektedir. Aynı zamanda acil durumlarda iletişim kurma imkanı da sağlar. Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapılması gerektiği konusunda adım adım talimatlar da vermektedir.

10. LastQuake

Sismologlar tarafından dizayn edilmiş LastQuake uygulaması, deprem hakkında insanlara uyarı yapmak ve depremi hissedenlerin yaşadıklarını gerçek zamanlı olarak toplayarak sadece bir kaç dakika içinde, depremlerin etkilerini tahmin edebilmek için hizmete sunulmuştur. Lastquake, depremleri anında öğrenme, gerekli uyarıları yapma özelliğine sahiptir. Depremden etkilenen bir alandaysanız sevdiklerinize SMS gönderebilirsiniz. 

11. Deprem Uyarılarım

Deprem Uyarıları, bildirimlerle ihtiyacınız olan tüm bilgileri ücretsiz olarak sağlayan güçlü bir deprem bilgi uygulamasıdır. Dünyanın her yerinden canlı deprem bilgisi edinebilirsiniz.

12. HeyTell

HeyTel uygulaması, telsiz olarak kullanılan bir uygulamadır. Çok düşük veriyle acil durumlarda uygulama sayesinde yakınlarınıza ulaşabilirsiniz. Yakınlarınıza sesli mesaj gönderebilir ya da konuşarak irtibata geçebilirsiniz.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

5

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu