Türkiye
Trend

12 Eylül Darbesinin üzerinden 42 yıl geçti

0
(0)

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 42 yıl geçti. 12 eylül darbesi Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçti. 12 eylül 1980’de yapılan üst düzey darbe, işkenceler, zulümler ve gencecik insanların idam edilmesi olarak tarihteki yerini aldı.

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 42 yıl geçti. 12 Eylül Darbesi Demokrasi tarihine kara bir leke olarak girdi. 12 eylül 1980’de yapılan üst düzey darbe, işkenceler, zulümler ve gencecik insanların idam edilmesi olarak tarihteki yerini aldı.

12 Eylül Darbesi idam, kötü muamele ve insan hakları ihlalleriyle bir dönemin genç insanları üzerinde çok kötü ve olumsuz izler bırakmıştır.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun’dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi tüm ülkenin üzerine karabulut gibi çökmüştür. Siyasi partilerin kapılarına kilit vuruldu. Siyasi parti liderleri gözaltına alındı.

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 42 yıl geçti. 650 bin kişi gözaltına alındı; 52 bin kişi tutuklandı. Bu dönemde, 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde, 171 kişi sorguda ve işkence sonucu, 49 kişi de idam edilerek hayatını kaybetti.

Başta, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Lideri Alparslan Türkeş olmak üzere yüzlerce ülkücü yargılanmış ve idamla cezalandırılmaları talep edilmiş, 587 sanıklı “MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası” başlamıştır. 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra, 29 Nisan 1981 tarihinde 945 sayfalık bir iddianame ile başlayan ve “TCK’nın 149. ve 146. maddelerinde yazılı cürümleri işlemek için silahlı cemiyet oluşturmak” suçlaması ile açılan davalarda, Alparslan Türkeş’in de içinde bulunduğu 220 kişinin idamı istenmiştir. Yargılamalar sonrasında, Ülkücülerden; “Ahmet Kerse, Ali Bülent Orkan, Cengiz Baktemur, Cevdet Karakaş, Fikri Arıkan, Halil Esendağ, İsmet Şahin, Mustafa Pehlivanoğlu, Selçuk Duracık” idam edilmiştir.

12 Eylül Türk milletinin milli-kültürel erozyona karşı vatan topraklarının kaybedilmemesi için diktiği fidanların acımasızca kırılma tarihidir. Eylül’ün kırdığı güllerin ruhları şad, mekânları cennet olsun.

Kaynak: KAPSAMHABER

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

0

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu