ManşetSağlık

Kahramanmaraş’taki Depremin Ardından Asbest Tehlikesi

0
(0)

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası, binlerce bina yıkıldı ve asbest tehlikesi gündeme geldi. Asbest, kanserojen bir mineral olan lifli yapıda bir madde. Depremin yol açtığı yıkımlarda, asbestin çevreye yayılması nedeniyle halkın sağlığı tehdit altında.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, inşaat tozuna maruz kalmanın kısa veya uzun vadede solunum yolu hastalıklarına neden olabileceği ve kronik akciğer hastalıklarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Asbest, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Ayrıca, ciltte yaralara neden olabileceği de biliniyor.

İlgili Haberler

Asbest tehlikesiyle başa çıkabilmek için, asbestli yerleşim yerleri tespit edilmeli, asbest içeren toprağın kullanımı engellenmeli ve tehlikede olan yerleşim birimlerinin yerleri gerekirse değiştirilmeli. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi, doktorların eğitimi ve asbestle ilgili hastalıkların arşivlenmesi gibi önlemler de alınmalıdır.

Son olarak, yıkılan binaların asbest açısından incelenmesi ve asbestten arındırılması gerekiyor. Belediyelerin yıkım ruhsatı vermeden önce, asbestli binaların temizlenmesi sağlanmalı ve denetimler arttırılmalıdır.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

0

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu