DünyaGüvenlikİşTürkiye

İşçileri asbestten korumak için yeni yasa teklifi sunuldu

Avrupa Komisyonu, insanları asbestten daha iyi korumak ve asbestsiz bir gelecek sağlamak için harekete geçti. Komisyon, çalışanların işyerinde asbest maruziyetiyle ilgili risklerden korunmasına ilişkin bir tebliği kabul etti ve bir yasama önerisi sundu.

5
(9)

Asbest, binaların çoğunda halen mevcut olan ve AB’deki birçok önlenebilir ölümden sorumlu olan, oldukça tehlikeli, kansere neden olan bir maddedir. Avrupa Komisyon, insanları ve çevreyi asbestten daha iyi korumak ve asbestsiz bir gelecek sağlamak için kapsamlı bir yaklaşım sunuyor.

Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen yasama önerisi paket şunları içeriyor:

  • Asbestin neden olduğu hastalıkların teşhis ve tedavisinden, asbestin tanımlanmasına ve güvenli bir şekilde çıkarılmasına ve atık arıtımına kadar asbestle kapsamlı bir şekilde mücadele ederek asbestsiz bir gelecek için çalışma hakkında bir Tebliğ
  • Asbeste mesleki maruziyet sınırını önemli ölçüde düşürerek işçilerin korunmasını iyileştirmek  için İşyerinde Asbest Direktifini değiştirme önerisi.

2005’ten beri AB’de her türlü asbest yasaklanmış olsa da, eski binalarda asbest mevcut olmaya devam ediyor. Özellikle asbest içeren malzemeler bozulduğunda ve örneğin tadilatlar sırasında lifler salınıp solunduğunda sağlık tehdidi oluşturur.

Üye Devletlerde tanınan mesleki kanserlerin %78 kadarı asbest ile ilgili. Havadaki asbest lifleri solunduğunda, maruz kalma ile hastalığın ilk belirtileri arasında ortalama 30 yıllık bir gecikme ile örneğin mezotelyoma ve akciğer kanserine yol açabilir.

Bu nedenle, asbeste maruz kalmanın sağlık risklerini ele almak, insan sağlığını ve çevreyi korurken, insana yakışır yaşam ve çalışma koşulları sağlamak için çok önemli. Bu, yeşil geçiş ve binaların yenileme oranını artırma konusundaki AB hedefi bağlamında daha da önemli. Tadilat, konut sakinlerinin sağlık ve yaşam koşullarını iyileştirecek ve enerji faturalarını azaltacak. Bununla birlikte, özellikle inşaat işçileri için asbeste maruz kalma risklerini de artıracak.

Bugün öne sürülen eylemler, Avrupa’nın Kanseri Yenme Planının önleme ayağının bir parçası ve Avrupa Yeşil Anlaşması, Sıfır Kirlilik Eylem Planı ve Avrupa Sosyal Haklar Sütunu hedeflerine katkıda bulunacak.

HERKES İÇİN ASBESTSİZ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞMAK

İnsanları asbeste maruz kalmaktan korumak ve gelecek nesiller için riskleri önlemek için Komisyon, aşağıdakilere yönelik kapsamlı bir halk sağlığı yaklaşımını ortaya koyuyor:

Asbestle ilgili hastalıkların kurbanlarına daha iyi destek

  • Komisyon, ek asbestle ilgili hastalıkların meslek hastalığı olarak dahil edilmesi konusunda İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda üçlü Danışma Komitesine danışacak.
  • Komisyon, kanser taramasına ilişkin 2003 Konsey Tavsiyesinde bir güncellemeyi içeren, kanser tespiti konusunda yeni bir AB yaklaşımı önerdi.

Çalışanları asbestten daha iyi koruyun 

  • Komisyon, mesleki maruziyet sınır değerini asbeste önemli ölçüde düşürmek için İşyerinde Asbest Direktifinin bir revizyonunu önerecek
  • Üye Devletleri, işverenleri ve işçileri revize Direktifin uygulanmasında desteklemek için kılavuzları güncellemek
  • Asbestin güvenli bir şekilde ortadan kaldırılması konusunda bir bilinçlendirme kampanyası başlatmak.

Binalardaki asbest hakkındaki bilgileri iyileştirin

  • Komisyon, binalarda asbestin taranması ve kayıt altına alınmasına ilişkin bir yasa teklifi ortaya koydu. Üye Devletlerden asbestin uzaklaştırılması için ulusal stratejiler geliştirmeleri istenecek
  • Tasarımdan inşaata ve yıkıma kadar bina ile ilgili verilerin daha iyi paylaşılması ve kullanılması için dijital bina kayıt defterlerini tanıtmak için düzenleyici bir yaklaşım önerilecek. 

Asbestin güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini ve sıfır kirliliğin sağlanması 

  • AB İnşaat ve Yıkım Atıkları Yönetim Protokolü’nü ve binaların yıkım ve yenileme çalışmalarından önce atık denetimlerine ilişkin Kılavuzları gözden geçirilmeli 
  • Ssbest atık yönetimi uygulamalarını ve yeni arıtma teknolojilerini belirlemek için bir çalışma başlatmak.

İyileştirme ve Dayanıklılık Tesisi , Avrupa Sosyal Fonu Artı ve Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu aracılığıyla Üye Devletleri sağlığın önlenmesi, tedavi, yenileme ve güvenli asbest giderme konularında desteklemek için önemli AB finansmanı mevcut.

AB ayrıca, örneğin Rotterdam Sözleşmesi Taraflar Konferansı , Uluslararası Çalışma Örgütü, G7 ve G20   bağlamında, asbeste karşı küresel mücadelede öncü bir rol oynamaya devam edecek.

ÇALIŞANLARI ASBESTE MARUZ KALMAKTAN KORUMAK

İşçiler, kansere neden olan asbeste maruz kalma konusunda en büyük risk altındadır. Korumalarını iyileştirmek için, Komisyon bugün Asbest İş Başında Direktifini değiştirmek için bir teklif sunuyor . Bu, en son bilimsel ve teknolojik gelişmelere dayalı olarak, işyerinde asbest maruziyet sınırının mevcut değerden 10 kat daha düşük (santimetre küp başına 0,1 elyaftan (f/cm³) 0,01 f/cm³’e) düşürülmesini içerir.

Bilinçlendirme ve sağlığın önlenmesi ve tedavisindeki diğer iyileştirmelerle birlikte bu öneri, bizi AB’nin kanseri yenme hedefimize daha da yaklaştıracaktır. Ayrıca, tıbbi tedaviye ilişkin sağlık bakım maliyetlerini düşürürken, AB genelinde faaliyet gösteren işletmeler için eşit bir oyun alanı yaratır.

SONRAKİ ADIMLAR

Komisyon, tüm AB kurumlarını, Üye Devletleri, sosyal ortakları ve diğer paydaşları mevcut ve gelecek nesiller için asbestsiz bir AB’ye ulaşmak için eylemi hızlandırmaya çağırıyor. Komisyonun Çalışmada Asbest Direktifini değiştirme önerisi , Avrupa Parlamentosu ve Üye Devletler tarafından tartışılacak ve Komisyonun hızlı bir şekilde onaylanması çağrısında bulunulacaktır. Kabul edildikten sonra, Üye Devletlerin Direktifi ulusal hukuka aktarmaları için iki yılı olacak.

Kolej üyeleri şunları söyledi:

İş ve Sosyal Haklar Komiseri Nicolas Schmit şunları söyledi: “ Geçen yıl Avrupa Parlamentosu’na, işçileri asbestten korumaya ilişkin raporunda önemli eylem çağrılarını ele alma taahhüdünde bulunduk. Bir yıl sonra Komisyon, yalnızca işçilere daha iyi koruma sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda asbestsiz bir Avrupa için büyük bir adım atacak bir dizi önlem sunuyor. Üye Devletlerde tanınan mesleki kanserlerin %78’i asbestle ilgilidir. Bugün önerdiğimiz değişiklik Direktifi, işçiler için maruziyet seviyelerini önemli ölçüde azaltacak ve işverenlere eğitim ve rehberlik sağlayacaktır.”

Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides şunları söyledi: “ Önleme, kansere karşı herhangi bir tedaviden daha etkilidir. Kanserlerin önlenebilir olması durumunda %40 ile en verimli uzun vadeli stratejidir. Avrupa’nın Kanseri Yenme Planı kapsamındaki eylemlerin bir parçası olarak, tehlikeli maddelere maruz kalmayı azaltarak kanserin önlenmesine önemli ölçüde katkıda bulunmayı amaçlıyoruz – asbest bunlardan biri. Bugünün önerileri, Kanser Planımızın bir başka önemli çıktısı ve güçlü bir Avrupa Sağlık Birliği inşa etme çalışmalarımızın bir başka adımıdır.”

ÇALIŞMANIN ARKA PLANI NEDİR?

Tebliğ’de sunulan eylemler, Avrupa Parlamentosu’nun işçileri asbestten korumaya ilişkin 20 Ekim 2021 tarihli kararını takip ediyor. Bu, Başkan von der Leyen’in Siyasi Yönergeleri’nde ABİB’nin 225. Maddesi kapsamındaki kararlara orantılılık, ikincillik ve daha iyi yasa yapma ilkelerine tam olarak saygı duyarak uygun şekilde yanıt verme taahhüdü ile uyumlu.

Asbest gibi kanserojen maddelere maruziyeti etkili bir şekilde azaltmak, Komisyonun Avrupa Kanseri Yenme Planı ve Sıfır Kirlilik Eylem Planı’nın bir parçasıdır. Komisyon, 2022 Çalışma Programında ve 2021-2027 iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin AB stratejik çerçevesinde, mevcut mesleki maruziyet sınırını asbeste düşürme önerisini duyurdu. AB vatandaşları ayrıca Avrupa’nın Geleceği Konferansı çerçevesinde Asbest İş Başında Direktifinin gözden geçirilmesinin önemini vurguladılar . bugünün teklifi sosyal ortakların iki aşamalı istişaresinin yanı sıra bilim adamları, işçi temsilcileri, işverenler ve Üye Devletler ile yakın işbirliğini dikkate alan kapsamlı bir istişare sürecinin sonucudur.

Mesleki kanser, kabul edilen mesleki kanserlerin %78’inin asbeste bağlı olmasıyla, AB’de işle ilgili ölümlerin ilk nedenidir. Yalnızca 2019’da, AB’de 70.000’den fazla insan işyerinde geçmişte asbeste maruz kalmaktan öldü. %97’si inşaatta ve %2’si atık yönetiminde olmak üzere 4,1 ila 7,3 milyon işçinin şu anda asbeste maruz kaldığı tahmin edilmektedir. AB, asbestten kaynaklanan riskleri ortadan kaldırmak için son 40 yılda, 2005 yılında tüm asbest kullanımını sınırlamak ve ardından yasaklamak için harekete geçmiştir.

Bununla birlikte, yasaktan önce 220 milyondan fazla yapı biriminin inşa edildiği göz önüne alındığında, birçoğunun hala asbest içermesi ve sağlık tehdidi oluşturması muhtemeldir. Asbest atıklarını yönetmek ve bertaraf etmek de hala gereklidir. 2030 yılına kadar yıllık bina yenileme oranını en az iki katına çıkarmayı hedefleyen Yenileme Dalgası Stratejisi , asbestle mücadelede kapsamlı bir yaklaşımın önemini daha da vurgulamaktadır. Aralık 2021’de sunulan revize edilmiş Binaların Enerji Performansı Direktifi önerisi , Üye Devletlerin asbest gibi tehlikeli maddelerin ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere sağlıklı bir iç ortam elde edilmesine katkıda bulunmak için mevcut binaların enerji performansı yükseltmelerini desteklemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Sara ÖZDEM

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

5

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu